Tillerson: Suriye hedefimiz örtüşüyor, Çavuşoğlu: İlişkiler normalleşecek

Tillerson: Suriye hedefimiz örtüşüyor, Çavuşoğlu: İlişkiler normalleşecek

İki ülke tarafından yapılan ortak açıklamada ise Suriye’nin toprak bütünlüğüne vurgu yapıldı, ortak duruş sergileneceği belirtildi. Kurulacak ortak mekanizmada ilk toplantı Mart ayında yapılacak ve farklı kurumlar mekanizmada yer alacak.

CANLI YAYINDA ‘MUTABAKAT’ AÇIKLAMASI YAPILDI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD’li mevkidaşı Tillerson, Ankara ve Washington arasında ilişkilerin normalleşmesi için mutabakata varıldığını canlı yayında duyurdu. Tillerson ise “Suriye hedefimiz örtüşüyor, önce Menbic’i ele alacağız. Bu aşamadan sonra birlikte hareket edeceğiz” dedi.

İki bakanın görüşmesi sürerken Reuters’a konuşan bir Türk yetkili, Ankara’nın talepleri arasında YPG’nin Fırat Nehri’nin doğusuna çekilmesi olduğunu söyledi. Getirilen bir diğer öneri, Türk ve ABD askerlerinin Menbiç’te birlikte konuşlanması. Washington teklifi değerlendiriyor.

TÜRKİYE VE ABD’DEN ORTAK AÇIKLAMA

“Türkiye ve ABD, Suriye’nin toprak  bütünlüğünün ve ulusal birliğinin muhafazasına olan bağlılıklarını teyit ederler.

Suriye içinde oldu-bitti ve demografik değişim yaratacak tüm girişimlere yönelik kararlı bir duruş  sergileyeceğiz.

İki ülke arasındaki sorunların çözümü için en geç Mart ortasına kadar ortak mekanizma kurulması kararlaştırıldı.”

GÖRÜŞME ANKARA PALAS’TA YAPILDI

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın kritik Türkiye temaslarının ikinci günü. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşıyla Ankara Palas’ta bir araya geldi. İki bakanın gündeminde Afrin’e Zeytin Dalı Harekâtı, Suriye, FETÖ gibi başlıklar vardı.

Görüşmenin sonunda kameraların karşısına geçen Çavuşoğlu ve Tillerson’dan ilk sözü alan Türk bakan oldu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“İlişkilerimiz kritik bir aşamada. Bu ilişkileri ya yoluna koyacaktık ya da daha kötüye gidecekti. İlişkilerimizi tekrar normalleştirme konusunda mutabakata vardık.

Bunun için atılması gereken adımlar var. Her iki tarafın da beklentileri var. FETÖ ile mücadele konusunda, ABD’nin YPG’ye verdiği destek konusunda, PKK ile mücadele konusunda beklentilerimizi dile getirdik.

Elbette bu yaşamsal güvenlik kaygılarımızın ciddiye alındığını düşünmek istiyoruz. Bugüne kadar verilen sözler oldu, konuştuğumuz konular oldu. Bundan sonra sonuç odaklı adımları nasıl atabiliriz, konuştuğumuz konuların sözde kalmaması için birlikte neler yapabilirizi konuştuk. Tüm bu konuları kapsayacak ve birlikte değerlendireceğimiz mekanizmalar oluşturma kararı aldık.

Bu mekanizmalar süreci savsaklamak değildir. Tam tersi, anlaştığımz gibi sonuç alıcı mekanizmalar olacaktır. İlk toplantı Mart ayında gerçekleşecek.

Kurulacak ortak mekanizmada farklı kurumlar olacak. Mekanizma FETÖ ve YPG gibi konular üzerinde çalışacak.

Bölgesel konulardaki işbirliğimiz bakımından bu, kritik bir ziyaret olmuştur.

Yaşamsal kaygılarımızın ciddiye alındığını görmek istiyoruz. Bugüne kadar konuştuğmuuz konular oldu, tutulmayan sözler de oldu.

YPG Menbic’ten çıktıktan sonra ABD ile güvene dayalı adım atabiliriz ama önce YPG’nin buradan çıkması lazım.”

TILLERSON: ARTIK BİRLİKTE HAREKET EDECEĞİZ

Rex Tillerson’ın sözlerinden öne çıkanlar ise şöyle:

“Türkiye ile ilişkilerimiz sürekli ve stratejiktir. Türkiye NATO’ya katılan ilk ülkelerden biri. Kore’de, Afganistan’da birlikte çalıştık. Türkiye hem DEAŞ hem PKK tehdidi ile karşı karşıya.

Suriye hedefimiz örtüşüyor, önce Menbic’i ele alacağız. Menbic, kontrolümüzde olmalı.

Bu aşamadan sonra birlikte hareket edeceğiz.”

ANKARA’DAN MENBİÇ TEKLİFİ

Görüşme sürerken Reuters’a konuşan bir Türk yetkili, Ankara’nın YPG’nin Fırat’ın doğusuna çekilmesini istediğini söyledi. Menbic’te Türk ve Amerikan askerlerinin birlikte konuşlanması da öneri olarak masaya getirildi. Washington tarafının Menbic teklifini değerlendirdiği belirtiliyor.

Afrin’in doğusunda yer alan Menbic, 2016 yazında terör örgütü IŞİD’den temizlenmiş ancak hemen ardından bir diğer terör örgütü YPG ilçeye yerleşmişti.

ABD, Ankara’nın karşı çıkmasına rağmen başından beri terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD/YPG ile işbirliği içerisinde.

ANKARA PALAS’I ANLATTI

Çavuşoğlu, Tillerson’ı saat 09.45 sularında Ankara Palas’ın girişinde karşıladı. Türk ve ABD bayrağının önünde poz veren iki bakan, daha sonra üst kata çıkarak baş başa görüşmeye geçti.

Bakan Çavuşoğlu, bu sırada mevkidaşına Ankara Palas’ın tarihine ilişkin bilgiler verdi.

ANKARA PALAS ÖNÜNDE ABD PROTESTOSU

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’ı protesto etmek isteyen Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi grup, tarihi otelin önüne geldi.

Dağılmaları yönündeki uyarıları dinlemeyen gruba polis biber gazı sıktı.

Müdahale sonucu iki kişi gözaltına alınırken, diğer grup üyeleri bölgeden uzaklaştırıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dün akşam kabul edilen Tillerson, 3 saati aşan bir görüşme gerçekleştirmişti.

(MİLLİYET)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *