Macron’un reform girişimi, “İslami yaşam tarzı”na müdahale!

Macron’un reform girişimi, “İslami yaşam tarzı”na müdahale!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, başta Fransa’daki Müslümanlar’ın en üst çatı örgütlenmesi Fransa İslam Konseyi (CFCM) olmak üzere ülkedeki Müslüman kuruluşları yeniden yapılandırmak istemesi tepkilere neden oldu.

CFCM Başkanı Ahmet Oğraş, Fransa’da “İslam reformu” adı altında aslında İslam’ın içinin boşaltıldığına dikkati çekerek, “Macron, güvenilir eğitim kurumları, güvenilir imam ve güvenilir hutbeler istiyor. Bunlar kulağa hoş geliyor ancak altında kötü niyet var” ifadelerini kullandı.

‘İçişleri Bakanlığından bağımsız çalışmak istiyoruz’

Diriliş Postası’nda yer alan habere göre Ahmet Oğraş, Macron’un “İslam’ı reforme edeceğini” söylerken CFCM ile değil İslam karşıtı araştırmacılarla çalıştığını kaydetti. Kuruluşundan bu yana 15 yıl geçen CFCM’nin misyonu, vizyonu ve tüzüğü ile ilgili değişikliğe gidilmesi gerektiğini belirten Oğraş, İçişleri Bakanlığı’ndan bağımsız bir şekilde çalışmak istediklerini ve bu konuda ülkede yaşayan Müslümanlar’ın gereken desteği vereceğini ifade etti.

Ahmet Oğraş, “Bağımsızlığımızı istiyoruz. Kaderimizi kendimiz tespit edelim, kendi sorunlarımızı kendimiz çözelim. Başka birinin bir şey empoze etmesini ve yönlendirmesini istemiyoruz” diye konuştu.

Oğraş, “Fransa dışarıdan gelen imamları istemediğini sık sık dile getiriyor ancak bu imamların ilgili ülkelerle yapılan anlaşmaların neticesinde geldiğini unutmamak gerekiyor” dedi.

Oğraş, Fransa ve Avrupa’da Müslümanların kendi eğitim merkezlerini, imam hatip liselerini ve ilahiyat fakültelerini kurmaları gerektiğini vurguladı.

Müslümanların yaşam tarzına müdahale

Ülkedeki diğer dini örgütlerin bağımsız bir şekilde ve devletin herhangi bir müdahalesi olmadan faaliyet yürütebilmelerine rağmen Macron ve Collomb’un bu açıklamaları hükümetin Müslümanlar’ı kontrol altına almak istediği ve Fransa İslam Konseyi’ne şekil vermeye çalıştığı yorumlarına neden olmuştu.

Macron’un “İslam reformu” girişimi aslında ülkedeki Müslümanlar’ın İslami yaşam tarzına müdahale olarak değerlendiriliyor. İçişleri Bakanlığı’nın dini masasındaki yetkililer, diğer dini örgütlerin toplantılarına katılmazken, CFCM’nin iki haftada bir düzenledikleri yönetim kurulu toplantılarına katılıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *