Yunanistan Başpiskoposu: ‘Okul kitapları Kilise’nin onayından geçsin’

Yunanistan Başpiskoposu: ‘Okul kitapları Kilise’nin onayından geçsin’

Yunanistan Başpiskoposu İeronimos, din dersi kitaplarının “Hıristiyanlık karşıtı bilgiler olmaması için” kendi mühürleri ve onayları olduktan sonra müfredata girmesi gerektiğini söyledi.

Ekonomik darboğazda bulunan Yunanistan’da İslam karşıtlığıyla bilinen kilise, gücünü artırmak istiyor. Başpiskopos İeronimos, okul kitaplarındaki din dersleriyle ilgili bölümlerin, kilisenin kontrolünden geçip, mührü vurulduktan sonra müfredata girmesi gerektiğini söyledi.

Diriliş Postasından Batuhan Gülşen’in haberine göre Başpiskopos bu tutumu, “Çocuklarımıza Hıristiyanlık karşıtı bilgiler verilmemesi konusunda emin olmalıyız. Bunun için en doğru merci de biziz” kararıyla açıkladı.

Hatta üniversite profesörlerinin dahi kendileriyle koordinasyon içerisinde bulunarak eğitim vermesinin zaruri olduğunu vurguladı. Derin ekonomik krizdeki ülkede kilise vergiden muaf ve gelir gider konusunda devlet hesap soramıyor.

Bu gelişmenin, sol parti SYRIZA’dan Başbakan olan Aleksis Çipras yönetiminde alınan “din derslerinde diğer dinlerin de öğretilmesi kararı”na bir tepki olduğunu ifade ediliyor.

Türk ve İslam düşmanlığıyla bilinen Kilise’nin etkisiyle hazırlanan din dersi müfredatında hâlihazırda İslam ile ilgili çirkin ifadeler bulunuyor, Hz. Peygamber’e (sas) hakarete varan ifadelere rastlanıyor. İslam’ın Hz. İsa ve Hz. Meryem’i tanımadığı gibi asılsız unsurlara yer veriliyor. Bu tür tartışmalı ifadelerin çocuklara öğretildiği din dersi ise zorunlu. Kilise, Nazi partisi Altın Şafak’ı desteklemekle de suçlanıyor.

1999 yılında dönemin Dışişleri bakanları İsmail Cem ve Yorgo Papandreu’nun önderliğinde alınan iki ülkenin tarih kitaplarından birbiriyle ilgili nefret doğuran ifadeleri çıkarma girişimi, Yunanistan’da Kilise’nin tepkileri sonucu iptal edilmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *