ABD Hastalıktan Koruma Merkezi’nin Başkanı, Tütün ve İlaç şirketlerinin ortağı çıktı

ABD Hastalıktan Koruma Merkezi’nin Başkanı, Tütün ve İlaç şirketlerinin ortağı çıktı

Tek vazifesi insan sağlığını korumak ve hastalıkları önlemek olan bir kuruluşun Başkanı’ nın ilaç ve gıda endüstrisi ile menfaat münasebetleri içinde olması çok ama çok vahim bir durumdur!

CDC’NİN BAŞKANI TÜTÜN VE İLAÇ ŞİRKETLERİNİN ORTAĞI ÇIKTI

Ahmet Rasim Küçükusta

Geçen hafta USA’nın –buna dünyanın da denebilir- en önemli sağlık kurumlarından olan Hastalık Koruma ve Önleme Merkezi CDC’nin (Centers for Disease Control and Prevention) Başkanı Dr. Brenda Fitzgerald’ın istifa ettiği bildirildi (1, 2).

Kısa bir süre önce önce Politico’da yayınlanan bir haberde 7 temmuz 2017’ de Başkan Trump tarafından göreve getirilen Dr. Fitzgerald’ın temmuz-eylül döneminde tütün, ilaç, sağlık sigortası ve gıda şirketlerinden on binlerce dolar değerinde hisse senedi satın aldığı iddia edilmişti (3).

Başkanın hissedarı olduğu bir düzine şirket içinde Japon Tabacco, ilaç ve aşıda dünya lideri üreticiler Merck ve Bayer ile Humana (sağlık sigorta şirketi) olduğu da ileri sürülüyor.

Tek vazifesi insan sağlığını korumak ve hastalıkları önlemek olan bir kuruluşun Başkanı’ nın ilaç ve gıda endüstrisi ile menfaat münasebetleri içinde olması çok ama çok vahim bir durumdur!

Bu istifayı önemli kılan birkaç unsur var:

BİR: CDC’ nin tıp âleminin tavsiye ve ikazlarını emir kabul ettiği, “şak diye söyledikleri tak diye kabul edilen” bir kuruluş olması.

İKİ: İstifanın, Başkanın tütün, ilaç ve gıda şirketlerinde hisseleri bulunduğunun ortaya çıkması üzerine gerçekleşmesi.

ÜÇ: Başkanın hisse senetlerini göreve getirildikten sonra alması

Bu CDC’ nin ilk vukuatı değil

Endüstri ile hiçbir finansal bağı olmadığını bildirilen kurumun ilaç şirketlerinden doğrudan veya dolaylı olarak milyonlarca dolarlık hediye ve destek (buna rüşvet demek daha doğru olur ama hadi kibarlık edelim) aldığı daha önce de bildirilmişti (4, 5).

Hatta CDC’ nin endüstriyle olan bu münasebetlerine dayanarak kurumun adının açılımının “Centers for Deception and Corruption” yani “Aldatma ve Yolsuzluk Merkezi” olması gerektiği iddia edilmişti (6).

Robert F. Kenndy Jr da CDC’ nin bir aşı şirketi olduğu kanaatini dile getiriyor (7).

cdc conflict of interest ile ilgili görsel sonucu
CDC için yeni isim ve akronim teklifleri

Ben de daha önce CDC’ nin adının, bilim dışı komik aşı uygulamaları teklifleri karşısında CCDC olarak değiştirilmesi gerektiğini yazmıştım (8, 9):

CCDC “Comedy Centers for Disease Control and Prevention” yani Hastalık Önleme ve Koruma Komedi Merkezi manasına geliyor.

Bu son olay karşısında bu ismin kifȃyetsiz olacağına kanaat getirdim ve bizim etıbbanın da taptığı kuruma bir yıldız daha ilave ettim.

Yeni teklifim CDC’ nin bundan böyle CCCDC yani Commercial and Comedy Centers for Disease Control and Prevention (Hastalık Önleme ve Koruma Ticaret ve Komedi Merkezi) olarak adlandırılmasıdır.

Bunun yanında CBPIP yani Centers for Big Pharma Interest Prevention (Dev İlaç Şirketlerinin Menfaatlerini Koruma Merkezi) de uygun bir isim olabilir, tartışılabilir.

Aşılar üzerinde sermayenin kanlı çıkar oyunları var

Aşı meftunlarının Prof. Dr. Gazanfer Aksakoğlu’ nun bir makalesindeki şu sözlerini dikkatle okumaları gerekiyor (10):

“Bağışıklama da, aşı üretimi de devletin elinden ve kamu görevi olmaktan çıkarıldı, sermayeye teslim edilerek tatlı kârlar için yatırım aracına dönüştürüldü.

Artık bebeklerin ve erişkinlerin bağışıklanmaları üzerinde kişisel, kurumsal ve sınıfsal çatışmalar, uluslararası sermayenin kanlı çıkar oyunları yer alıyor.”

Gelelim neticeye

BİR: 6 aylıktan itibaren herkese her sene grip aşısı olmayı dayatan, yeni çıkan her aşıyı aşı takvimine koyduran ve bu rezaletlere karşı çıkanları “aşı karşıtı” diye damgalayan CCCDC’ nin tavsiyelerine uymanın doğru olup olmayacağına siz karar verin.

İKİ: CCCDC’ nin sadece bir Amerikan “şirketi” olmadığını, dünyanın her ülkesinde uzantıları ve temsilcileri bulunduğunu unutmayın.

ÜÇ: Bu istifa, CCCDC’ yi bilimsel bir kuruluş zanneden, ağzını “CDC diyor ki” diye açan tıp âleminin gerçekleri görmesini sağlayabildiğinde daha büyük değer kazanacaktır.

Kaynaklar:
1. https://edition.cnn.com/2018/01/31/health/cdc-director-fitzgerald-resigns-bn/index.html
2. https://www.ntv.com.tr/dunya/trumpin-atadigi-saglik-direktoru-istifa-etti,YgHlvdYuq02g2r_-5ha8Wg
3. https://www.politico.com/story/2018/01/30/cdc-director-tobacco-stocks-after-appointment-316245
4. https://www.globalresearch.ca/how-conflicts-of-interest-have-corrupted-the-centers-for-disease-control-and-prevention-cdc/5461294
5. http://www.bmj.com/content/350/bmj.h2362
6.https://www.zazzle.com/cdc_center_deception_corruption_activist_protest_t_shirt-235000131129683243
7. https://steemit.com/vaccines/@canadian-coconut/patents-that-cdc-owns-for-vaccines-conflict-of-interest-biased-towards-profit-and-not-public-health
8. http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/09/29/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/ccdc-hastalik-kontrol-ve-komedi-merkezi/
9. http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/11/16/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/ccdc-grip-asilari-etkisiz-ama-gene-de-yaptirin/
10. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/11/15/yazilar/tip-yazilari/asilar/asilar-birer-ticari-urundur-1/

ahmetrasimkucukusta.com

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *