ABD Savunma Bakanlığının ‘kayıp’ 850 milyon doları

ABD Savunma Bakanlığının ‘kayıp’ 850 milyon doları

Pentagon’un milyonlarca doları nereye harcadığını belgeleyememesi ABD’de krize neden oldu. Kayıp paranın terör örgütlerine yapılan silah yardımları için harcandığı öne sürüldü.

LİSTENİN BAŞINDA PKK/PYD VAR

Savunma Bakanlığı bünyesindeki en büyük birimlerden biri olan Savunma Lojistik Ajansı’nda (DLA) büyük bir skandal ortaya çıktı. “Ernst and Young” adlı şirketin araştırmasına göre DLA, Eylül 2016’da son bulan mali yılda yaklaşık 850 milyon doların (yaklaşık 3.2 milyar TL) nereye harcandığını belgeleyemedi.

Güneş gazetesinin haberine göre şirket raporunda “Tamamlanmış inşaat projeleriyle ilgili 465 milyon dolar tutarındaki belgelerle, projeler için harcanan 384 milyon doları gösteren belgeler bulunamadı” denildi.

YAPILARA HARCANMIŞ

DLA yetkilileri paranın askeri yapı projeleri ve bilgisayar sistemleri için kullanıldığını öne sürdü. Kurum sözcüsü, söz konusu araştırmanın yapı projelerine aktarılan fonun takibinde başarısız olduklarını gösterdiğini belirterek, “Belgelemedeki kusurlara rağmen taşınmaz mülk ya da ilgili fonun hesabı verilebilir” ifadesini kullandı.

PYD’YE SİLAH YAĞIYOR

Güvenlik uzmanları ise kayıp paranın çeşitli terör örgütlerinin finansmanında ve silahlandırılmasında kullanıldığını belirtiyor. ABD’nin Suriye’deki taşeron örgütü YPG’ye Türkiye’nin sert uyarılarına rağmen milyonlarca dolarlık silah yardımı yaptığı biliniyor. Söz konusu silahlar Türkiye’de ve Afrin’de Türk asker ve polislerine karşı kullanılıyor.

Terör örgütüne verilen silahlar Afrin’de Türk ordusuna karşı kullanılıyor.

KİMSE DENETLEMİYOR

ABD Savunma Bakanlığı’nın yıllık bütçesi 700 milyar dolar. Kurumun hiçbir zaman tam denetime tabi tutulmaması ülke kamuoyunda sıkça tartışılıyor. 850 milyon doların hesabını veremeyen DLA ise yılda 40 milyar dolar bütçeyle 25 bin kişiyi istihdam ediyor. ABD Başkanı Trump ve Cumhuriyet partili milletvekillerinin, Pentagon’a milyarlarca dolar ek fon sağlanmasını desteklediği belirtiliyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *