Kadir Has üniversitesinin 1000 kişilik Anket’i nasıl yorumlanabilir?

Kadir Has üniversitesinin 1000 kişilik Anket’i nasıl yorumlanabilir?

Nagehan Alçı, bu dar kapsamlı çalışmanın sonuçları üzerinden bir takım yorumlar geliştiriyor. 26 şehirde yapıldığı, yani şehir başına ortalama 38 kişi ile yapılan görüşmelere dayanılarak hazırlanan anket sonuçlarından hem medya toplum gündemi karşılaştırması hem de siyasi sonuçlar çıkarıyor.

Habertürk’teki köşesinin bir bölümünde bu konuyu ele alan Nagehan Alçı şöyle diyor:

KADİR Has Üniversitesi üç gün önce 26 ilde 1000 kişi ile yaptırdığı bir araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Bu sonuçların Türkiye’de toplumun dinamiklerini anlamak açısından çok çarpıcı olduğunu düşünüyorum.

Öncelikle çıkardığım iki sonuç:

1) Medyanın ve milletin gündemi birbirinden çok farklı. Gazetelerde sıklıkla ele alınan, biz yazarların ve gazetecilerin sorun olarak dile getirdiği başlıkların birçoğunun toplumda karşılığı yok.

2) Türkiye’de insanların konulara yaklaşımı, gelişmeleri algılayışı son derece sübjektif. Sorulara verilen yanıtlar birçok kişinin hayata kendi kimlikleri ve dünya görüşleri çerçevesinde baktıklarını, olayları buna göre yorumladıklarını ortaya koyuyor.

Örneğin Türkiye’de hak ve özgürlük ihlali olduğunu düşünen ve bunu sorun olarak en üst sıraya koyanların oranı yüzde 3. Halbuki tartışmalara, yazılanlara, dış basına baktığımızda Türkiye’nin en önemli sorunu gibi algılanıyor bu. Ama toplumun böyle bir derdi yok.

GERÇEKLER DEĞİL ALGILAR

Öte yandan “Türkiye dindar bir ülke” diyenler yüzde 52. “Laik bir ülke”diyenler ise yüzde 47.5. Bu sonuç da laik-dindar ayrışmasını net şekilde gösteriyor. Belli ki denekler soruya dünya görüşlerine uygun cevaplar vermişler. Yani temennilerini dile getirmişler.

Diğer çarpıcı bir sonuç ise yargı ile ilgili. AK Parti tabanı, yargının siyasallaşmasının azaldığını düşünüyor. Bu tabana göre 2012’de daha siyasallaşmış bir yargı vardı. CHP ve MHP tabanı ise tam tersi, 2012’ye oranla daha siyasallaşmış bir yargı olduğu görüşünde.

Burada mesele neyin gerçek olup olmadığı değil. Mesele Türkiye’de insanlara olgulardan çok algıların hâkim olduğu ve keskin kutuplaşmayla birlikte herkesin kendi kampına göre bir düzeni amaçlaması. Bence acı olan budur. Kimse ideal olanı hedeflemiyor, herkes kendi cephesini güçlendirecek bir Türkiye istiyor…

SİYASETİN FOTOĞRAFI AYNI

Anket sonuçları Türkiye’deki iki temel kampın yerli yerinde durduğunu gösteriyor. Yani siyaset cephesinde pek de yeni bir şey yok. Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 50-55 bandındaki desteğini koruyor. Birçok sorunun cevabından bunu anlamak mümkün. Ne oluyorsa diğer yüzde 45-50’nin içinde oluyor. MHP tabanının kaçta kaçı diğer tarafta? İYİ Parti bunun ne kadarını alabilir? CHP nerede duruyor? Bütün bu sorular Erdoğan’ın desteği olan yüzde 50-55’in karşısındaki yüzde 45-50’nin içine yönelik sorular.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *