Trump ulusa seslendi: Silahlarımızı modernize etmeliyiz

Trump ulusa seslendi: Silahlarımızı modernize etmeliyiz

İlk ulusa sesleniş konuşmasının büyük bölümünü ekonomiye ayıran ABD Başkanı Trump, nükleer silahların yeniden inşa ve modernize edilmesi gerektiğini söyledi.

NTV Haber’in aktardığına göre, başkanlık koltuğuna oturduktan sonraki ilk “Birliğin Duruşması” konuşmasını yapan Donald Trump, ağırlıklı olarak ilk yılındaki ekonomik adımlarından bahsettiği konuşmasında dış politikadan DAEŞ’le mücadeleye kadar iç ve dış politikayı ilgilendiren birçok konuda önemli mesajlar verdi.

Trump, ABD Kongresinde yaptığı konuşmanın dış politika ve güvenlikle ilgili bölümünde Rusya ve Çin’den “ABD’nin çıkarlarına, ekonomisine ve değerlerine meydan okuyan rakipler” diye bahsetti.

“Dünya genelinde serseri rejimler, terörist gruplar ve çıkarlarımıza, ekonomimize ve değerlerimize meydan okuyan Çin ve Rusya gibi rakiplerle yüzleşiyoruz.” ifadesini kullanan Trump, bu zor dönemde ABD Kongresinden Amerikan ordusuna tam destek vermesini istedi.

“NÜKLEER SİLAHLARIMIZI MODERNİZE ETMELİYİZ”

Dünyada caydırıcılığın giderek daha önemli hale geldiğini kaydeden Trump, “Nükleer silahlarımızı yeniden inşa ve modernize etmeliyiz. Belki gelecekte bir gün ülkeler nükleer silahların ortadan kaldırılması için bir araya gelecek; ancak şu anda o noktada değiliz.” değerlendirmesini yaptı.

İç güvenlik alanında yapılan yattırımlara değinen Trump, Noel’de Nijeryali bir saldırganın Amsterdam – Detroit seferini yapan uçağı havaya uçurma girişimini hatırlatarak, güvenlik sistemindeki eksikliklerin de en kısa sürede giderileceğini söyledi.

Sık sık alkışlarla kesilen konuşmasında dış politikaya da değinen Trump, Irak konusunda adayken verdiği sözü tuttuğunu söyledi.

Trump, “Başkan adayı olarak bu savaşı sonlandıracağımı söylemiştim. İşte başkan olarak bunu yapıyorum. Bu Ağustos’tan başlayarak Irak’tan tüm muharip askerlerimizi çekeceğiz. El Kaide’yle savaşımız sürerken Irak’ı Iraklılara bırakacağız” şeklinde konuştu.

Afganistan politikasından da söz eden Trump, “Afganistan’da rüşvetin sona ermesi ve Afgan halkının hakları için müttefiklerimizle birlikte çalışacağız. Verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz” ifadelerini kullandı.

“NEREDEYSE YÜZDE 100’Ü GERİ ALINDI”

DAEŞ’le mücadele konusuna da değinen Trump, “Geçen yıl DAEŞ’i yeryüzünden silmek için müttefiklerimizle çalışma vaadinde bulunmuştum. Bir yıl sonra DAEŞ karşıtı koalisyonun Irak ve Suriye’de bir dönem katillerin elinde olan bölgelerin neredeyse yüzde 100’ünün geri alındığını söylemekten gurur duyuyorum. Hala yapılacak çok iş var. DAEŞ yenilene kadar savaşımıza devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını anımsatan Trump, bu süreçte Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulundaki oylamada birçok ülkenin ABD aleyhinde hareket ettiğini dile getirdi. Trump, bundan sonra ABD’nin yapacağı dış yardımların Amerikan çıkarlarına uygun hareket eden ülkelere verilmesi noktasında Kongreye çağrıda bulundu.

İran’daki protestolara da temas eden Trump, “İran halkı yozlaşmış diktatör rejimlerinin suçlarına karşı ayaklandığında sessiz kalmadım. Amerika, cesur özgürlük mücadelesinde İran halkının yanında duruyor.” ifadelerini kullandı.

Trump ayrıca, İran’la nükleer anlaşmanın yeniden ele alınması konusunda ABD Kongresine çağrıda bulunduğunu dile getirdi.

KUZEY KORE’YE SERT MESAJ

Küba ve Venezuela’daki yönetimleri “sosyalist diktatörlükler” şeklinde tanımlayan Trump, “Ancak hiçbir rejim, kendi halkına Kuzey Kore’nin vahşi diktatörlüğü kadar baskı kurmamıştır.” yorumunu yaptı.

Kuzey Kore’nin nükleer programının ABD anakarasını tehdit edebileceğini ifade eden Trump, bu ülkeye karşı azami baskı ile kampanya yürüttüklerini vurguladı.

GUANTANAMO KARARNAMESİ

Trump ayrıca, uzun süredir tartışılan Guantanamo Körfezindeki tutukevinin açık kalması için başkanlık kararnamesi imzaladığını açıkladı.

Trump, “Bugün bir sözümü daha tutuyorum. Bakan (James) Mattis’e askeri alıkoyma politikamızı yeniden gözden geçirme ve Guantanamo Körfezindeki tutukevini açık tutma talimatı veren bir başkanlık kararnamesi imzaladım.” ifadelerini kullandı.

Önceki Başkan Barack Obama’nın kapatılması için uğraştığı ancak sonuç alamadığı Guantanamo tutukevinde halihazırda 41 tutuklunun bulunduğu biliniyor.

Trump’ın konuşmasında öne çıkan diğer bölümler şöyle:

– ‘Yeşil Kart’ çekilişi kaldırılacak.

– Kongre’yi en az 1,5 trilyon dolarlık altyapı yatırımı oluşturacak bir yasa teklifi hazırlamaya çağırıyorum.

Kasım 2016’da gerçekleşen seçimden bu yana 2,4 milyon kişiye istihdam yaratıldı. Afrikalı ve Hispanik kökenli Amerikalılara yönelik işsizlik oranları tarihin en düşük seviyelerine geriledi.

– Amerikalılara bu kürsüden 11 ay önce söz verdiğim gibi Amerikan tarihindeki en büyük vergi indirimlerini ve reformunu hayata geçirdik. Muazzam vergi indirimlerinin orta sınıfa ve küçük işletmelere büyük yardımı dokunacak.

– ABD borsaları rekor üstüne rekor kırdı, toplamda 8 trilyon dolar değer kazandı. Bu Amerikalıların emeklilik ve eğitim tasarrufları için çok güzel bir haber.

– Washington’ı hesap verebilir kılmak için bir senede ülkemizin tarihindeki bütün yönetimlerden daha fazla regülasyonu kaldırdık. Amerikan enerjisine yönelik savaşı bitirdik. Güzel temiz kömüre açılan savaşı bitirdik. Şimdi dünya için enerji ihracatçısıyız.

– Teslim olma dönemi sona erdi. Bundan sonra ticari ilişkilerimizin adil ve karşılıklı olmasını bekliyoruz.

– Felaket Obamacare’in özünü feshettik, zorunlu sağlık sigortası artık yok.

PROTESTO GÖSTERİLERİ

Kongre binası çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, aralarında göçmenlerin de bulunduğu birkaç yüz kişi, Trump’ı “Benim Başkanım Değil”, “Trump Hapise”, “Herkes Senden Nefret Ediyor” gibi pankartlarla protesto etti.

ABD anayasası, başkanların her yıl Kongre’de “Birliğin Durumu” konuşması yaparak, icraatları ve planları hakkında Kongreye ve halka bilgi vermesini gerektiyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *