Soçi’de krize sebep olan Mihraç Ural kimdir?

Soçi’de krize sebep olan Mihraç Ural kimdir?

THKP-C lideri Mihraç Ural’ın Rusya’nın Soçi kentinde yapılan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne davet edildiği ortaya çıkmıştı.

Dışişleri Bakanlığı, Mihraç Ural’ın Soçi Kongresi katılımcıları arasında görülmesi üzerine Rusya’dan izahat istedi. Soçi Kongresi katılımcıları arasında görülen Mihraç Ural’a Dışişleri Bakanlığı sert tepki gösterdi. THKP-C lideri Mihraç Ural’ın Rusya’nın Soçi kentinde yapılan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne davet edildiği ortaya çıkmıştı.

Akşam’da yer alan habere göre Suriye Mukavemeti – Liva İskenderun Halk Kurtuluş Cephesi’nin lideri Mihraç Ural’ın, daha önce defalarca Suriye’de öldürüldüğü iddia edilmişti. Suriye’de birçok katliamın baş aktörü olarak bilinen Mihraç Ural, kendisini ‘Genç Uruba’cı olarak tanıttı. Öcalan’ı ‘kadim dostum’ diye anlatması ile de biliniyor.

MİHRAÇ URAL KİMDİR?

Reyhanlı’da saldırının emrini veren Mihraç Ural Hatay doğumlu. Ural, Banyas katliamı öncesi çekildiği tahmin edilen bir videoda bölgede Esad güçlerine destek olarak ‘kuşatma ve temizlik’ yapmak için sahaya ineceklerini söylüyordu. İngiliz Times Gazetesi de etnik temizlikten Mihraç Ural’ı sorumlu tutmuştu. Ural’ın yönettiği ve Esad yanlısı Mukaveme Suriyyi adlı örgüt sınır ve sahilleri içeren bölgelerde 2 bin kişilik silahlı bir güçle faaliyet gösteriyor. Örgüt, Banyas dışında Esad güçlerinin yaptığı birçok katliamdan da sorumlu tutuluyor.

‘Sırtlan’ kod adlı Mihraç Ural, bir süre önce BBC’ye konuşarak Mukaveme Suriyyi’yi anlatmıştı. 32 yıldır Türkiye’ye gelmeden Lazkiye’de yaşadığını belirten Ural, hakkındaki soruşturmaların zamanaşımından düşmesini önlemek için sürekli davalar açıldığı için dönemediğini söylemişti. Abdullah Öcalan’la Suriye’deyken 19 yıl birlikte yaşadığını anlatan Ural, Alevi devleti oluşturulmaya çalışıldığı iddialarını reddetmişti. Ural, Mukaveme Suriyyi örgütünün Türkiye’ye geri dönemeyen Türkiyeli devrimcilerin öncülüğünde kurulduğunu anlatmıştı. Ural, Adana, Hatay ve Mersin ve Avrupa’dan gençlerin savaşmak için Suriye’ye gelmek istediğini, kendilerinin bunu engellediğini da öne sürmüştü.

Ural’ın eşi Suriye’nin derin ismi Cemil Esad’ın hem akrabası hem de sekreteri olan Melek Fadal. Ural’ın, Esad’ın sarayında ağırlandığı iddia edilmişti. 12 Eylül sonrası başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkeleri ile Suriye arasında mekik dokuyan Ural, Cemil Esad’in emriyle Hatay Kurtuluş Örgütü’nü kurmuştu.

REYHANLI SALDIRISINDAN SORUMLU

Suriye’de birçok katliamın baş aktörü olarak bilinen Mihraç Ural, kendisini ‘Genç Uruba’cı olarak tanıttı. Öcalan’ı ‘kadim dostum’ diye anlatması ile de biliniyor.

Hatay’ın Antakya ilçesinde doğdu. THKP-C örgütüne girdi. Mahir Çayan’dan sonra THKP-C’de bölünmeler yaşandı. THKP-C Acilciler örgütü daha çok Hataylılar’dan oluştu.

Örgüt özellikle Hatay’da kök saldı. Acilciler Örgütüne 1976 yılında Yüksel Eriş aracılığıyla katıldı. Örgütün liderliğini üstlendikten sonra Acilciler’in ana kanadı Halkın Devrimci Öncüleri’ni oluşturdu.

Suriye iç savaşında Esad rejimine hizmet eden milis güçlerin komutanlarından ve Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 2013’te düzenlenen bombalı saldırının sanığı Mihraç Ural’ın, muhaliflerin saldırısında öldürüldüğü iddia edildi.

Ahrar’uş Şam Askeri Sözcüsü Ebu Yusuf el-Muhacir, yaptığı açıklamada, Lazkiye’de rejim güçlerinin oldukça hareketli olduğunu ve bir süredir devam eden keşifler neticesinde bugün rejime ait bir askeri araç konvoyunu hedef aldıklarını anlattı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *