Fransa’da bir festivalde ‘onur konuğu’ İsrail’e protesto

Fransa’da bir festivalde ‘onur konuğu’ İsrail’e protesto

Fransa’nın Biarritz kentinde bu yıl 31. düzenlenen FIPA Film Festivali’ni onur konuğu İsrail seçildi. Bu durumu Avrupalı 100’ün üzerinde yönetmen, senarist ve oyuncu protesto etti.

Komiteye gönderdikleri mektupta “Bir işgal devletinin propagandasının yapıldığı bu festivali kınıyoruz” dediler.

Yeni Şafak’ın haberine göre bu yıl Fransa’nın Biarritz kentinde düzenlenen FIPA (Fransız Uluslararası Görsel Ve İşitsel Programlar) Film Festivali’nin onur konuğu İsrail oldu. Avrupalı 100’e yakın yönetmen, senarist ve oyuncu festival idaresine İsrail’in bir Ortadoğu ülkesi olarak onur konuğu olmasını protesto eden bir mektup gönderdi. İngiliz yönetmen Ken Loach ve Mike Lee, Fin Akki Kursemki ve İsviçreli Nicolas Vladimov’un yanı sıra Elia Süleyman, Michel Khalifi, Anne Marie Jacir, Peter Kismansky ve Serge Lalu gibi tanınmış sanatçılar bu mektuba imza attı.

VATANIM FİLMİ TEPKİ GÖRDÜ

Sanatçıların komiteye gönderdikleri mektupta şu ifadeler yer aldı: “Filistin’in işgalinin 70. yılında festival direktörlerinin İsrail ile ortak çalışmasının ardında art niyet bulunmaktadır. Filistin halkını yerlerinden çıkaran ve topraklarına gasp eden ırkçı devlet İsrail’ in bu festivalde olmasını kınıyoruz.” Festival komitesi İsrail hükümeti ve İsrail paris Büyükelçiliği’yle yaptığı resmi ortaklıkla “İsrail’e Bakmak” başlığıyla özel bir program hazırladı. Festivalin en çok tepki gören İsrail yapımı film “Vatanım” konusunda ise festival yönetimi hatalarını kabul etmek zorunda kaldı. Festival komitesinin medya sözcüsü yaptığı açıklamada filmdeki tarihi hataların düzeltileceğini ve eleştirilerin dikkate alınacağını söyledi. Ayrıca halka bu film konusunda bir sempozyum düzenleyeceklerini iletti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *