Eski ABD Büyükelçisi Jeffrey, ‘Ankara ve PYD’yi yeniden uzlaştırın’ diyor

Eski ABD Büyükelçisi Jeffrey, ‘Ankara ve PYD’yi yeniden uzlaştırın’ diyor

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Chicago Tribune gazetesi için eski Dışişleri Bakanlığı kıdemli danışmanı David Pollock ile birlikte kaleme aldığı makalede, her ne kadar Afrin harekâtı ile diplomatik çözüm ihtimalleri azalmış gibi gözükse de, Washington’un Suriye’de birbiriyle savaşan iki müttefikini uzlaştırabileceğini yazdı.

Yazıda şu ifadelere yer veriliyor:

“ABD’nin ilk adımı PYD’nin PKK ile arasına mesafe koymasını sağlamak olmalı. Aynı anda Türkiye’yle yapılacak olan temaslarda, PYD’nin 2012’de verdiği ‘Silahlar PKK’ya gitmeyecek’ sözünü büyük ölçüde tuttuğu hatırlatılmalı.”

“Türkiye ve PYD’nin 2015 yılına kadar birlikte uyumlu biçimde çalıştığını hatırlamakta fayda var. Kobani’de IŞİD’e karşı operasyonların önünü koordinasyon içerisinde açmışlardı.”

“PYD’nin lideri Salih Müslim Türkiye’ye ziyarette bulunmuş, Ankara tarafından ağırlanmıştı.”

“Türkiye’de çözüm süreci çökünce, PYD ve Ankara arasındaki yakınlaşma da sonlandı. O noktadan sonra ABD’nin PYD’ye verdiği askeri destek Türkiye için sürekli bir rahatsızlık haline geldi.”

Yeni bir koordinasyon zemini

“İkinci adım, PYD, Türkiye ve Türkiye destekli Suriyeli muhalifler arasında doğrudan diyalog kanallarının oluşturulması olmalı.”

“Kaynaklarımız bize, tüm tarafların istemeyerek de olsa bu seçeneğe açık olduğunu söylüyor.”

“ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un son açıklamalarının ardından PYD’nin eski Avrupa sözcüsü Nawaf Halil, beklenmedik bir şekilde açıklamayı ‘dengeli’ bulduklarını söyledi.”

“Bahsettiğimiz aktörlerin tümü Esad yönetimine ve İran etkisine karşı çıkıyor. Kendi aralarında çatışmaktan kaçınıp güvenliklerini karşılıklı olarak sağlamlaştırmak ve ABD ile diplomatik bağları korumak hepsinin çıkarına.”

“Üçüncü adım daha zor ama acilen yerine getirilmesi gerek. ABD, Kürtlerden gelebilecek olan herhangi bir ayrılıkçılık hareketine ve PYD-PKK arasında olası işbirliğine Washington’un aktif olarak karşı çıkacağı konusunda Ankara’yı inandırmalı.”

“Washington bir yandan da Suriyeli Kürtlere dönerek Türkiye’nin PYD kontrolündeki bölgelere askeri operasyon düzenlemesinin önüne geçeceği taahhüdünü verebilmeli.”

“PYD bölgelerindeki ABD askeri varlığı bu taahhüdü daha da inandırıcı hale getirebilir.”

BBC Türkçe

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *