Excel ortamındaki şirket verileri Arizona’da, sanayi sektörü bilgileri Almanya’da!

Excel ortamındaki şirket verileri Arizona’da, sanayi sektörü bilgileri Almanya’da!

Türkiye’nin excel ortamındaki şirket bilgilerinin Arizona’da (ABD), sanayi sektörümüzün bilgilerinin Waldorf’da (Almanya) olduğu bir dünyada, Türkiye’nin ekonomik güvenliği açısından risk söz konusudur.

Sabah yazarı Kerem Alkin, güvenliğin tek boyutlu olmadığını vurguladığı bugünkü yazısında, gerçekten güvenliği sağlamak için dört sacayağı bulunduğunu, bu çerçevede bir güvenlik konseptine ihtiyaç olduğunu Türkiye örneği üzerinden anlattı.

“Türkiye’nin, bir ülkenin güvenliği, sadece savunma, askeri boyutu ile sınırlı değil hiç kuşkusuz” diyen Alkin, ” Türkiye’yi, bir ülkeyi kendi coğrafyasında liderliğe taşıyan dört temel güç, ekonomik güç, siyasi güç, askeri güç ve bilgi gücü olarak sıralanmakta. Bu nedenle, Türkiye’yi Avrasya’da, coğrafyasında liderliğe taşıyan bu dört sacayağının tümüne yönelik bir ‘güvenlik konsepti’ne ihtiyaç duymaktayız.” dedi.

Şirketlerin denetiminin bile yabancı firmalar tarafından yapılmasının, verilerin dijital ortamda saklanmak istenmesinin, kullanılan yazılımların uluslararası kurumlardan sağlanmasının büyük bir güvenlik açığı oluşturduğunu vurgulayan Alkin şöyle devam ediyor:

Türkiye’nin ekonomik gücünü koruyacak güvenlik tedbirleri, reel sektör ve finansal sistemde oluşan ekonomik verilerin, üretim verilerinin, hane halkı ve şirket verilerinin korunabilmesinden, daha da önemlisi Türkiye sınırları içinde saklanabilmesinden geçiyor.

Şirketlerin denetimini yerli denetim firmalarının yapması yerine, yabancı denetim firmaları ile yapmak, şirketlerimizin en mahrem verilerinin yurtdışına çıkması anlamına geliyor.

Bu yetmezmiş gibi, gerek özel sektör, gerekse kamu kuruluşlarımız, bakanlık ve güvenlik birimlerimiz, yönetim süreçlerini dijital ortamda yönetmek adına, veri ve yazılım sistemlerini de uluslararası kurumlardan sağlamaktalar. Söz konusu yazılım ve donanımlarda yer aldığı ifade edilen ‘arka kapılar’dan aktarıldığından endişe duyulan kritik önemdeki verileri korumak adına, dünyanın önde gelen ekonomilerinin tümü yazılım ve donanımlarını ‘millileştirmeye’ özen göstermekteler. Türkiye’nin excel ortamındaki şirket bilgilerinin Arizona’da (ABD), sanayi sektörümüzün bilgilerinin Waldorf’da (Almanya) olduğu bir dünyada, Türkiye’nin ekonomik güvenliği açısından risk söz konusudur. Keza, mobil internette ‘yerli-milli’ yazılım ve uygulamalar bir o kadar önemli. Tüm kayıtları batılı ülkelerde tutulan uluslararası sosyal medya uygulama ve yazılımları, Türk toplumunun sosyo-psikolojik güvenliğinin de risk altında olduğu anlamına gelmekte.

Türkiye’nin son 10 yılda, savunma sektöründe imza attığı ‘yerli-milli’ dönüşüm becerisi, bilhassa 15 Temmuz darbe girişiminin bertaraf edilmesi sayesinde FETÖ hain yapısının devre dışı kalmasıyla birlikte, terörle mücadele ve sınır güvenliğine yönelik güvenlik operasyonlarında, Türkiye’ye yakışır, tarihimizde pek çok defa kanıtladığımız bir başarı ve kararlılık getirmiştir. Ordumuz, Emniyetimiz ve Jandarmamız ile imza attığımız bu başarıyı taçlandıracak şekilde, ülkemizin şirketlerinin, hane halkının ekonomik bilgilerini, kişisel verilerini ‘güvenli’ kılacak; ekonomi, siyaset, güvenlik alanında oluşturduğumuz bilgileri koruyacak, saklayacak bir ‘yerli-milli’ sistem ve siber güvenlik tedbiri, artık alenen başladığı ilan edilen 2. Soğuk Savaş döneminde, Türkiye’yi ‘karar masası’nda daha güçlü kılacaktır.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *