Arakanlı Müslümanlar ülkelerine dönmek istemiyor

Arakanlı Müslümanlar ülkelerine dönmek istemiyor

Mynmar ordusunun saldırılarından kaçan 620 bin Arakanlı Müslüman, Bangladeş’deki sığınma kamplarında yaşıyor.

Bangladeş’deki Arakanlı Müslümanlar, işkence görecekleri ve kötü muameleye maruz kalacakları gerekçesiyle ülkelerini geri dönmeyi asla düşünmüyor.

50 yaşındaki Abdul Gaffar da bu sığınmacılardan biri. Abdul Gaffar 1978, 1991 ve 2017’de Myanmar’dan Bangladeş’e üç kez sığınmacı olarak kaçmış. Gaffar: ”Ülkemi bütün kalbimle sevdiğim için her defasında geri döndüm. Bize sürekli her şeyi geri vereceklerini söylediler ama hiçbir şey vermediler. Taleplerimizi karşılayacaklarını söylediler ama karşılamadılar. Hükümet bir soyguncu ve oraya geri döndükten sonra bizi kandırdılar. Bu defa ülkeme geri dönmeye hiç niyetim yok.”

30 yaşındaki Mohammad Younus ise Ağustos 2017’de ikinci defa Bangladeş’e sığınmış.

”Umarım bir daha geri dönmem. Çünkü çok acı çektim. Çocuklarımı okula gönderemiyorum. Eğer yaşamımız böyle gidip geri dönmekle geçecekse çocuklarıma ben nasıl eğitim verebilirim? Hiç eğitim alma fırsatım olmadı. Çocuklarımın da aynı kaderi paylaşmasından korkuyorum. Bütün sahip olduklarımı düşündükten sonra geri dönmeyi hiç düşünmüyorum. Eğer geri dönmemiz gerektiğini söylerlerse bizi burda öldürmelerini tercih ederim. Bu daha huzurlu bir yol olurdu. Burdan herhangi bir yere gitmeye hazırım ancak Mynmar’a dönmeyi asla düşünmüyorum.”

Bangladeş’deki sığınma kamplarında yaklaşık 620 bin Arakanlı Müslüman yaşıyor.

(Euronews)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *