Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Tüm taraflara bilgi verdik

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Tüm taraflara bilgi verdik

Suriye rejimine yazılı bilgi verildi. Rusya ve ABD ile ayrı ayrı telefon görüşmeleri yapıldı. Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa elçilerine operasyona ilişkin bilgi verildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Zeytin Dalı için Birleşmiş Milletler dahil tüm taraflara bilgi verdiklerini açıkladı. Çavuşoğlu şunları söyledi: ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’a yanımızda olmalısınız, dedik. Suriye rejimine önceden yazılı bilgilendirme yapıyoruz. Diğer aktörlerle de istişare halindeyiz.

Yeni Şafak’ta yer alan habere göre Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Harekâtı’nın başlamasıyla birlikte diplomasi trafiği olağanüstü derecede hızlandı. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, harekat başlamadan önce Rusya ve ABD’li mevkidaşlarıyla ayrı ayrı telefon görüşmeleri yaptı. Görüşmeler, muhatapların talepleri üzerine gerçekleştirildi. İki isim daha sonra kendi aralarında görüştü. Kritik görüşmelerde, ABD’nin Türkiye’yi operasyondan vazgeçirmeye çalıştığı ancak bunda başarılı olamadığı belirtiliyor.

Bu görüşmelere ek olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise ABD’li meslektaşı Rex Tillerson’un talebi üzerine telefonda görüştü. Ayrıca Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ülkelerinin elçileri operasyona ilişkin bilgi verildi. Temsilcilere, Zeytin Dalı Harekâtı’nın uluslararası hukuka göre Türkiye’nin meşru müdafaa hakkı olduğu ve operasyonda temel amacın PKK-PYD terör örgütünü yok etmek olduğu anlatıldı.

ABD teröristi “taraf” yaptı

Harekatla igili açıklama yapan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) küstah bir dil kullandı. Teröristleri savaştaki taraflardan birisi gibi göstermeye çalışan Pentagon’un açıklaması tepki çekti. Pentagon Sözcüsü Adrian Galloway, Zeytin Dalı Harekatı’na ilişkin açıklamada ““Bütün tarafları gerilimi tırmandırmaktan kaçınmaya ve en önemli iş olan DEAŞ’ı yenmeye odaklanmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *