Türkiye’ye 6 yılda sığınan 3,5 milyon Suriyeli

Türkiye’ye 6 yılda sığınan 3,5 milyon Suriyeli

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Mülteci Hakları Alt Komisyonu’nun hazırladığı “Göç ve Uyum Raporu”nun detaylarına ulaşıldı.

2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaşın ardından Türkiye’ye sığınanların sayısı 6 yıl içinde 3 milyon 424 bine ulaştı.

* Suriyeli sığınmacıların sayısı 6 yıl içinde 3,5 milyona yaklaştı.

* Bunların 12 bini Türk vatandaşı oldu.

* Bugüne kadar yapılan harcamanın faturası 30 milyar doları geçti.

* 32 milyon poliklinik hizmeti verildi, 276 bin bebek doğdu.

32 MİLYON POLİKLİNİK HİZMETİ

Sağlık alanında Türkiye, Suriyeli sığınmacılara yönelik her türlü imkanı seferber etti. 2011’den bu yana 32 milyon poliklinik hizmeti verildi. 1 milyon 300 bin yatan hasta tedavi edilirken, 1 milyon 100 bin Suriyeli ameliyat edildi. 6 yıl içerisinde ise ülkemizde 276 bin Suriyeli bebek doğdu. 0-5 yaş grubundaki sığınmacı çocuklardan aşısız olanların aşıları yapıldı.

30 MİLYAR DOLARLIK YARDIM

Suriye’deki iç savaştan kaçarak ülkemize sığınan 3 milyon 424 sığınmacı için yapılan harcamalar raporda iki başlık halinde ele alındı. İlki faturalı doğrudan harcamalar, diğeri ise bu alana hizmet vermek için tahsis edilen kaynakların fırsat maliyetleri. Yapılan tüm harcamaların faturasının ise 30 milyar doları geçtiği belirtildi.

8 BİN ŞİRKET, 100 BİN İSTİHDAM

Ülkemize sığınan Suriyeli vatandaşların yaklaşık 12 bini Türkiye vatandaşlığına geçti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği verilerinin de yer aldığı raporda, ülkemizde yabancı sermaye statüsü ile kurulan 8 bin 100 Suriyeli şirket bulunduğu ve bu şirketlerin 100 bin kişiyi istihdam ettiği belirtildi.

En çok Suriyeli İstanbul’da

Kilis, yerli nüfus kadar Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan şehir olarak öne çıktı. 537 bin kişiyle en çokSuriyeli İstanbul’da yaşarken; bunu 448 bin ile Şanlıurfa,426 bin ile Hatay, 342 bin ile Gaziantep izliyor.

Doğru bilinen yanlışlar

Hazırlanan rapor kapsamında doğru bilinen yanlışlar ve önyargılı davranılan bilgiler de tek tek açıklandı. Bu kapsamda yanlış ve doğru bilgiler şöyle sıralandı:

YANLIŞ: “Suriyeliler istediği üniversiteye sınavsız giriyor.”
DOĞRUSU: Suriyeli öğrenciler için özel bir düzenleme yok. Suriyeli öğrenciler, diğer yabancı uyruklu öğrenciler gibi ‘Türkiye Burslarının”, Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavının veya yatay geçişin gereklerini sağlamadan üniversitelere giremezler.”
YANLIŞ: “Suriyeli öğrencilerin ‘tamamına’ devlet bütçesinden karşılıksız burs veriliyor.”
DOĞRUSU: Sadece YurtDışı Türkler Başkanlığına ‘Türkiye Bursları’ üzerinden başvuran ve başarı başta olmak üzere belirli kriterleri karşılayan diğer ülkelerden gelen öğrencilerde olduğu gibi sınırlı sayıdaki Suriyeli öğrenciye burs verilmektedir.
YANLIŞ: “TOKİ tarafından yapılan sosyal konutlar Suriyelilere bedava veriliyor.”
DOĞRUSU: TOKİ’den sosyal konut alabilmenin ilk şartı T.C. vatandaşı olmaktır. Suriyeliler Türk vatandaşı olmadıkları için TOKİ’den bedava değil, parayla bile konut alamazlar.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *