İsrail: Ürdün’ün tüm talepleri karşılandı

İsrail: Ürdün’ün tüm talepleri karşılandı

Ürdün ‘resmi özür, tazminat ve yasal işlem’ karşılığı İsrail’le anlaştı

İsrail’in elçilik korumasının Ürdün vatandaşlarını öldürmesi vakasında İsrail’in resmen özür dilediğini, tazminat ödemeyi ve yasal işlem başlatmayı kabul ettiğini Ürdün hükümeti duyurdu.

Sputnik’in haberine göre İsrail’in Amman Büyükelçiliği’nin yeniden açılmasına yönelik iki ülke arasında anlaşmaya varıldı. Ürdün hükümeti, temmuzda İsrail’in Amman Büyükelçiliği’nde iki Ürdün vatandaşının öldüğü olayla ilgili İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın ‘derin pişmanlık dile getirip özür dileyen ve yasal işlem başlatmayı taahhüt eden resmi bir yazı gönderdiğini’ duyurdu. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da Amman Büyükelçiliği’nin tam teşekküllü şekilde çalışmalarına derhal başlayacağını açıkladı.

‘TORNAVİDALI TERÖRİST SALDIRI’

İsrail’in Amman Büyükelçiliği’nin bir silahlı koruması, elçilik yerleşkesi içindeki evine mobilya taşıyan Ürdünlü bir işçinin tornavidayla kendisine saldırdığı ve hafif yaralandığı iddiasıyla ateş açıp her ikisi de silahsız olan işçi ile bir diğer Ürdünlüyü öldürmüştü.

KORUMAYA DİPLOMATİK DOKUNULMAZLIK

İsrailli korumanın ‘terörist saldırıya’ uğradığını iddia eden ve hakkında soruşturma açılmayacağını söyleyen İsrail hükümeti, Ürdünlü yetkililer tarafından sorgulanması ve yasal işlem başlatılmasını önlemek için korumaya diplomatik dokunulmazlık vermiş, ardından büyükelçi dahil Amman’daki tüm diplomatik personelini apar topar tahliye etmişti.

ELÇİLİK İÇİN YASAL İŞLAM ŞARTI
Olayı kriminal vaka olarak gördüğü, diplomatik dokunulmazlık verilmesinin korumanın cezalandırılamayacağı anlamına gelmediğinde ısrar etmiş olan Ürdün hükümeti ise İsrail’in elçiliğinin yeniden açılmasına izin vermek için vatandaşlarını öldüren koruma hakkında yasal işlem başlatılmasını şart koşuyordu.

2014’TE ÖLDÜRÜLEN YARGICIN AİLESİNE DE TAZMİNAT

Hükümet sözcüsü Muhammed Mumani, İsrail’in, bu olayla ilgili yasal işlem başlatma, aynı zamanda silahsız bir Ürdünlü yargıcın bir İsrail askeri tarafından öldürüldüğü 2014’teki bir başka olayla ilgili de harekete geçme sözünü verdiğini, her üç vatandaşının ailerine tazminat ödemeyi kabul ettiğini duyurdu.

‘İLGİLİ MAKAMLAR OLAYI İNCELEYECEK’

İsrail hükümetinin açıklamasında, resmi özür ya da tazminat lafı geçmedi, ilgili makamların iki olayla ilgili toplanan materyali inceleyeceği ve ilerleyen haftalarda karar vereceği kaydedildi. Ancak Ürdün hükümetinin elçiliğin açılıp elçinin geri dönmesi için öne sürdüğü ‘taleplerin hepsinin karşılandığı’ dile getirilen açıklamada, “İsrail Ürdün’le stratejik ilişkilere büyük önem veriyor. İki ülke, işbirliğini güçlendirmek ve barış anlaşmasını pekiştirmek için çalışıyor” denildi.

KORUMAYA İSRAİL’DE KAHRAMAN KARŞILAMASI

İsrail’le barış anlaşması imzalamış iki Arap ülkesi var: Mısır ve Ürdün. Geçen yıl Ürdünlüleri öldüren İsrailli koruma ülkeden çıkarıldığında, İsrail’le 1994 tarihli barış anlaşmasının iptal edilmesi için Ürdün çapında protesto gösterileri düzenlenmişti. Korumanın İsrail’de kahraman gibi karşılanması ve Netanyahu tarafından kucaklanması da Ürdün Kralı Abdullah’ın İsrail Başbakanı’nı provokatörlük ve siyasi şovla suçladığı açıklamalar yapmasına yol açmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *