Avrupa Birliği ‘yalan haber’le mücadeleye başlıyor

Avrupa Birliği ‘yalan haber’le mücadeleye başlıyor

Avrupa Komisyonu internet üzerinden hızla yayılan yalan haberlerle mücadele etmek amacıyla 40 uzmandan oluşan çalışma grubu kurdu

Yalan haberle mücadele için çalışma grubu

Brüksel, internet üzerinden yalan haberler ile mücadele etmek için aralarında gazeteciler, sivil toplum örgütü üyeleri ve teknoloji devlerinin de bulunduğu 40 uzmandan oluşan bir çalışma grubu kurulduğunu açıkladı.

Euronews’un aktardığına göre, Avrupa Komisyonu’nun Dijital Ekonomi’den sorumlu üyesi Maria Gabriel Avrupa Birliği düzeyinde yalan haberler ile mücadele etmenin önemine vurgu yaptı:

“Sosyal medya platformlarının oynaması gereken rol üzerinde çalışmaya başlamış bulunuyoruz. Bugün itibariyle uzmanların çalışmala sistemine müdahalele etmemek gerekiyor. İşlerine saygı göstermek önemli. Sorumluluğun ne düzeyde olması gerektiğini uzmanlar belirleyecek. Elimizde bulundurduğumuz araçlar neler ? Buna göre tavsiyelerde bulunacaklar. Avrupa Birliği düzeyinde neler yapılabilir. Bunu belirleyecekler.” Gabriel ifade özgürlüğünün önemli olduğunu da belirtti.

Uzmanlardan oluşan çalışma grubunun önümüzdeki aylarda konu ile ilgili tavsiyelerde bulunması bekleniyor.

Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi yertkilisi Lutz Klinken duruma açıklık getirdi:

“Sorun sosyal ağın oldukça geniş olması. Önemli olan bilgileri toplamak ve bunları biraraya getirmek. Bunun yanı sıra kullanıcı isimlerini tespit etmek ve sitede tıklanma sayısını yükseltmek.”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçtiğimiz günlerde internet üzerinden yalan haberlere karşı yeni yasa çıkarılacağını ifade etmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *