MED7 ülkelerinin ortak bildirgesine “Rum pozisyonunu yansıtıyor” tepkisi

MED7 ülkelerinin ortak bildirgesine “Rum pozisyonunu yansıtıyor” tepkisi

10 Ocak’ta Roma’da düzenlenen AB’nin Güney Avrupa Ülkeleri (Med7) Dördüncü Zirvesi ortak bildirgesinde Kıbrıs’a ilişkin kullanılan ifadelerin yanlı olduğu ve Ada’daki barış çabalarına katkı sağlamayacağı bildirildi.

Avrupa Birliğinin Güney Avrupa Ülkeleri, Kıbrıs konusunu tartışmaya devam ediyor. Son yapılan toplantı 10 Ocak’ta İtalya’nın başkenti Roma’da yapıldı. Güney Kıbrıs Rum Kesiminin de dahil olduğu zirvenin ardından yayınlanan ortak bildirgenin 7.maddesinde kullanılan Kıbrıs’a dair ifadeler Türkiye tarafından tepki ile karşılandı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İtalya, Fransa, İspanya, Portekiz, Yunanistan, Malta ve GKRY’nin katılımıyla 10 Ocak tarihinde Roma’da düzenlenen AB’nin Güney Avrupa Ülkeleri (Med7) Dördüncü Zirvesi’nde kabul edilen ortak bildirgenin yedinci maddesinde Kıbrıs çözüm sürecine yönelik olarak yer alan çarpık ve yapıcılıktan uzak ifadeler, Ada’da 2008 yılında başlayan ve 2017 yılında Kıbrıs Konferansı’nın sonuçsuz kalmasıyla sona eren müzakere sürecinin başarısızlığının temel sebebini oluşturan Kıbrıs Rum tutumunu yansıtmakta, Rum tarafının çözümsüzlük çabalarında AB üyeliğini istismarının yeni bir örneğini teşkil etmektedir.

AB’nin öndegelen bazı üyelerinin de yeraldığı Med7 tarafından yapılan bir bildirgede, tarafsızlıktan uzak ve münhasıran Rum pozisyonunu yansıtan bu gibi ifadelerin yer almasına izin verilmesi, Kıbrıs meselesinde çözüm bulunmasına yönelik çabalara herhangi bir olumlu katkı sağlamamaktadır.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *