‘Türkiye gibi Amerikancı bir ülke yok’

‘Türkiye gibi Amerikancı bir ülke yok’

“Avrupa’da insanlar bizdekilerin Amerika’yı sevdiği kadar sevmez. Amerikan budalası olan Türklerdir. Türkiye gibi Amerikancı bir ülke yok”

Adana Yüreğir Belediyesi, Türkiye Gençlik Vakfı, Birlik Vakfı Adana Şubesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle Yüreğir Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Tarihte Ortadoğu ve Türkiye” konulu konferansta konuşan Prof. Dr. İlber Ortaylı, birçok konuya değindi.

Kudüs meselesi

Aydınlık gazetesinin haberine göre, Osmanlı’nın Kudüs’e girmesinin stratejik bir anlamı olmadığını ifade eden Ortaylı, “Osmanlı’nın Kudüs’e girmesinin fazla stratejik anlamı yok. Kudüs, Kudüs’tür. Ben 2 senede bir gidiyorum. İlk gidişimden bu yana 20 yıl geçti. Kudüs-ü Şerif’in asıl kısmına girmek için torpil lazım. Kudüs’ün içerisine giremiyorsun, girmek istiyorsan bahşiş veriyorsun. Kudüs’ten içeri girerken izzeti nefsi kırılmayan bir adam tanımadım ama yine de oraya sahip çıkıyoruz, çünkü Kudüs bizimdir diyoruz” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Ortaylı, Türkiye’nin İslam dünyasında ordusunun en iyi olan ülke olduğunu sözlerine ekledi.

Bu toplum Mimar Sinan’ı yetiştirmiş

Prof. Dr. Ortaylı, yıkılarak opera binasına dönüştürülecek olan İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’ne de değindi. Kültür merkezindeki ses sisteminin de hiç güzel olmadığını kaydeden Ortaylı, “İstanbul’daki opera binasının ses sistemi çok kötüydü. Belli ki yapan mimar anlamıyor o işten. Anlamadığı tescil edilmesine rağmen yeni yapımı yine ona verdiler. Ben utanıyorum, bu toplum Mimar Sinan’ı yetiştirmiş. Adam yapamıyor ama ben orada hangi tiyatroyu seyrettiysem, hangi konseri izlediysem ekosistemi çok kötü oranın. Zaten kendisini bilen o kadar dar alana opera binası yapmaz. Bu görgüsüzlük. Hükümeti eleştiriyorum zannetmeyin, ahalide iş yok” diye konuştu.

Amerikan budalası Türklerdir

ABD ile Türkiye arasında yaşanan vize krizine de değinen Ortaylı, “Ankara’daki büyükelçinin Washington’a sormadan vize yasağı koyması bir numaradır. Hem kendisine bir isim koyacak hem de Trump umurumda değil, ne duruma düşer diye düşünmeyecek. Avrupa’da insanlar bizdekilerin Amerika’yı sevdiği kadar sevmez. Amerikan budalası olan Türklerdir. Türkiye gibi Amerikancı bir ülke yok” ifadelerini kullandı.

Liseyi bitiren çocuklar taze fidandır, yollamayın

Türkiye’den Amerika’ya okumak için gitmenin liseden sonra çok yanlış olduğunu belirten Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Liseyi bitiren çocukları Amerika’ya yollamayın diyoruz. Taze fidandır, hele bizimkiler tam taze fidandır. 18 yaşındaki Türk çocuğu kimse kusura bakmasın yetiştirme tarzımız dolayısıyla bir ahmaktır. Koca koca mevki sahibi insanlar Green Card aldık diye seviniyorlar. Ne ayıp şey ya. Sen amele misin? Bunu Avrupa’da göremezsin. Avrupa’da çok uzun zaman Amerika’ya göç etmek muvaffakiyetsiz insandır, alt tabakadır. Kimse oraya gittim diye övünmez” dedi.

Konferansa Adana Valisi Mahmut Demirtaş’ın yanı sıra kent protokolü ve çok sayıda öğrenci ile vatandaş katıldı. Salonda yer bulamayan vatandaşlar, ayakta veya yere oturarak Ortaylı’yı dinledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

1 Comment

  • hüseyin alan
    11 Ocak 2018, 13:18

    İlber Hoca iyi bir tarihçidir. Cumhuriyet devrinde iyi bir ekolün temsilcisidir. Fuat Köprülü-Halil İnalcık-İlber Ortaylı. Bu üçlü mekteplidir. Bunların alaylısı İlhan Bardakçı-Murat Bardakçı silsilesidir. Tabi bu benim bildiklerim.

    Bize yakın tarihçi olarak Ahmet Yaşar Ocak var, bu ekole dahil edilebilir. Ve elbet Bağımsız olarak Mikail Bayram hoca. Mikail hoca Selçuklu tarihinde bir numaradır.

    Bizim çizginin alaylı tarihçisi İsmet Özeldir. İyi bir tarihçidir ama islam tarihiyle ilgili alan zayıf tarafıdır.

    Kemalist sistem içinde hakkaten tarihçi diyebileceğimiz adamlar bunlar. "İslamcılar" içinde bir tek tarihçi yok. Ezberci çokta tarihçi yok. Var olanlar cumhuriyete kızıp Osmanlıyı savunan efsanecilerdir.
    Olmadığı için de bu gün Müslümanların hali malum, hafızasız, türedi, edilgen, nesene durumunda. İsteyenin rahatlıkla güdebileceği kitleler yani.

    İslami tarihe gelince, bu ülkede Taberi ne zaman tercüme edilirse o zaman bir İslami tarihçiden bahsedilebilir. Elde mevcut olanı seçmece rivayetlerden tercümedir gerçeği değildir. Son devirlerde akademisyen olarak öne çıkanlar oryantalistlerin yerli temsilcileri durumundan henüz ayrışmış değiller.

    Tabi tarihçi derken ezber yapanları, nakilcileri kast etmiyoruz. Yorum yapabilen, karşılaştırmalı okuyabilenlerden bahsediyoruz. İbn Haldun gibi diyelim.

    Müslümanlar tarihi ciddiye almalı. Kendini toparlamak ve tarih içinde var olmak istiyorsa işi gücü bırakıp tarih okumalı yahut gruplar kendi içlerinden meraklı-zeki olanlarını tarihe yönlendirmeli. Uzak yakın fark etmez ama tarihi ciddiye almalı. Bu durağı ne zaman aşarsa o vakit okuduğu Kur’an’dan istifade etmeyi de öğrenecek, Kur’an okuma nedir kavrayacak, haricilikten yahut laiklikten kurtulduğu gibi deizm çukuruna düşmekten de uzak kalacak.

    O zaman fark edecek şu an kendisi ne ifade ediyor, ne söylüyor, nerede duruyor, geleceği ne olacak. O zaman fark edecek bu günün ne olduğunu, bu günün dünden kurulduğunu, nice kabullerinin ezberletilmiş işe yaramaz şeyler olduğunu, ömrünü ne yolda tükettiğini.

    İlber ortaylı niye seçkinci gibi gözüküyor? Dili neden aşağılayıcı? Bu kadar tarih cahili milletin içinde ne konuşsa niye gündem oluyor? Milletin yüzüne ayna tutuyor da ondan. Siz busunuz demeye getiriyor ve alaya alıyor da ondan!

    İlber hoca derinden kemalisttir, devletçidir. Tarihçiler için bu doğaldır. Mesele neden yan olduğunla alakalı olunca okuyuç biçimi ona göre şekilleniyor. Bu doğaldır.

    REPLY