‘Vale cinayetleri’ ya da ‘Orman kanunlarıyla işleyen sistem’

‘Vale cinayetleri’ ya da ‘Orman kanunlarıyla işleyen sistem’

“Her yönüyle sorunlu, tehlikeli, orman kanunlarıyla işleyen sistemin ele alınması için daha kaç “vale cinayeti” haberi okumamız gerekiyor?

Milliyet yazarı Asu Maro, “Gene vale cinayeti” cinayeti başlığı altında İstanbul’daki trafik sorununa ve beraberinde gelen park sorunu ve vale terörüne değindi. Orman kanunlarıyla işleyen sistem ifadesini kullanan Maro şöyle yazdı:

İstanbul’da bir yerden bir yere kendi otomobilinizle gidecek kadar gözükara biriyseniz, hayatınızın orta yerinde koca bir “park yeri” sorunu olmalı. Ve tabii ki ikiz kardeşi “vale terörü”.

İlle restoran otel müşterisi olmanız gerekmez, kendi evinizin sokağında bile huzur yoktur, çünkü büyük olasılıkla yakındaki bir mekanın valeleri tarafından her köşe parsellenmiştir.

“Ben park ederim birader, anahtar vermek istemiyorum” deme lüksün yoktur, bu virajları tam gaz dönen, resmi bir belgeleri de olmayan insanlara boyun eğmek zorundasındır. Aksi halde ya park ettiğin arabana zarar verilir ya da daha kötüsü canına kast edilebilir. Bu hafta sonu Caddebostan’da bir vale cinayeti “daha” yaşandı. İddiaya göre müşterilerle arabanın geç gelmesi nedeniyle tartışan vale “silahını” çekip iki kişiyi vurmuş, biri olay yerinde ölmüş, diğeri hastanede.

İki sorum olacak; öncelikle valede silahın ne işi var? Sonra bu her yönüyle sorunlu, tehlikeli, orman kanunlarıyla işleyen sistemin ele alınması için daha kaç “vale cinayeti” haberi okumamız gerekiyor?

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *