Demir Kilise için 16 milyon harcandı

Demir Kilise için 16 milyon harcandı

Balat’ta bulunan ve “Demir Kilise” diye bilinen Stevi Stefan Kilisesi, 7 yıllık tamirat çalışmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla açıldı.

7 yıl sürdü

Yanan ahşap kilise yerine demirden inşa edilen ve 1898 yılında açılan Demir Kilise, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 7 yıl süren çalışmayla baştan aşağı tamir edildi.

Yeni Şafak’ın aktardığına göre Demir Kilise’nin yüzde 90’ı elden geçirildi. Tamirat çalışmaları kapsamında Demir Kilise’nin taşıyıcı sistem tahkimatı, dış cephe yenileme ve güçlendirmesi, iç yenileme ile çevre düzenlemesi gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediyesi karşıladı

Demir Kilise’nin virane ve yok olmaktan kurtarılması için harcanan 16 milyon liranın 13 milyon lirasını İstanbul Büyükşehir Belediyesi karşıladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, “120 yıllık bu eserin restorasyonundan, iç duvardaki döküm süsleme elemanlarından, çevre düzenlemesine kadar çok köklü ve kapsamlı çalışma gerçekleştirildi. İstanbul evrensel değerlere sahip bunun gibi kıymetli binlerce tarihi eserlerle süslenmiş bir açık hava müzesi. Biz bu tarihi mirası geleceğe taşımakta kararlıyız” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *