Çin ‘Beyin göçü’ sağlamak için ‘olağanüstü yetenek vizesi’ verecek

Çin ‘Beyin göçü’ sağlamak için ‘olağanüstü yetenek vizesi’ verecek

Çin, yurt dışından yüksek yetenekli çalışanları çekmek üzere uzun süreli vize uygulamasına başladı. Çin’in vereceği vize 10 yıllık olacak. Hedef 50 bin yetenekli kişi.

Çin’in ekonomik ve sosyal olarak kalkınma amacıyla belirlediği hedefler arasında yurt dışından gelecek olan uzmanlar önemli bir yer ediniyor.

BBC’nin Çin devlet medyasına dayanarak verdiği habere göre teknoloji sektörünün liderleri, girişimciler ve bilim insanları başvuru yapabilecek kişiler arasında bulunuyor.

Vizelerin 5 ila 10 yıl arasında geçerli olacağı belirtilirken sistem tanıtıldığında Çin’e 50 bin yabancı gelebileceği hesaplanıyor.

Başvuru ücretsiz olacak
Vize için başvurular ücretsiz olarak internetten yapılabileceği ve yapılan başvurulara kısa bir süre içinde cevap verileceği belirtildi. Vize sahipleri, partnerlerini ve çocuklarını da Çin’e getirebilecek.

Belirlenen kriterler arasında Nobel ödülü ya da Olimpiyat madalyası sahibi olmak, önemli kültür ve sanat yapımlarının yönetmenliğini yapmak, bilim insanı olmak, büyük finans kurumlarında çalışmak ve iyi üniversitelerden mezun olmak gibi bazı maddeler var.

2016 yılında Çin ülkeye gelecek yabancılar için düşük yetenekli kişilerin gelmesini engellemek adına bir sınıflandırma sistemi de belirlenmişti.

 

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *