Türkiye’nin Kudüs için atacağı 5 adım

Kudüs kararının devamı olarak 5 maddelik bir plan öngören Ankara, bu işin ABD’siz olamayacağı düşüncesinde.

Kudüs kararının ardından Filistin, barış sürecinde ABD’nin arabuluculuğunu kabul etmediğini açıkladı. Bu doğrultuda Ankara, yeni barış planı konusunda istişarelerini sürdürüyor. Kudüs ve yeni barış planı konusunda, “Avrupa Birliği, BM biraz daha inisiyatif alabilir mi?” sorularına yanıt aranıyor.

Ancak ABD’nin İsrail üzerinde baskı kurabilecek tek ülke olduğu gerçeğinden hareketle Ankara, bu işin ABD’siz da olamayacağı, bununla beraber Trump yönetiminin kendini barış sürecinde zora soktuğu tespiti yapılıyor.

Yeni Şafak’ın bildirdiğine göre Ankara, ABD’nin bu aşamada yapabileceği en doğru adımın, Doğu Kudüs’ü Filistin’in başkenti olarak ilan etmesi olduğunu değerlendiriyor. Ankara’nın yol haritasında öncelikli olarak 5 madde devreye sokulacak.

İşte Ankara’nın 5 maddede Kudüs hedefleri:

* Filistin devletini tanıyan devlet sayısını arttırmak

* Doğu Kudüs’ü Filistin’in başkenti olarak tanıyan ülke sayısını artırmak

* Harem-i Şerif’in statüsünün korunması çabalarını yoğunlaştırmak

* İİT kararı uyarınca Kudüs ve Kudüslülerin ekonomik açıdan güçlenmesi için desteklenmesi. Bu doğrultuda İslam Kalkınma Bankası’nın bazı fonlarının Kudüs’e yoğunlaştırılması hedefleniyor. Kudüslülere ekonomik desteğin arttırılması kapsamında Ürdün ile yakın çalışmalar yürütülecek.

* Yeni barış planı için de çalışmalar başlatıldı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *