Fransa, ‘Doğru Zaman’ geldiğinde Filistin devletini tanıyacak

Fransa, ‘Doğru Zaman’ geldiğinde Filistin devletini tanıyacak

Kudüs kararıyla birlikte Amerika’nın ‘marjinalize olduğunu’ belirten Macron, kendisinin de tek taraflı bir adım atarak aynı hatayı tekrarlamayacağını söyledi.

BM Genel Kurulu’nda Kudüs konusundaki oylamanın ardından kritik bir gündemle Elysee Sarayı’nda bir araya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Amerika’nın Kudüs kararının ardından atılacak adımları konuştu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Fransa, doğru zaman geldiğinde Filistin Devletini tanıyacaktır,” dedi. Filistin lideri Abbas ise, Kudüs kararının ardından Amerika’nın artık arabulucu olamayacğını belirterek, “Hiçbir ABD planını kabul etmeyeceğiz,” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmesinin ardından Elysee Sarayı’nda ortak basın toplantısı düzenledi. Abbas, ortak açıklamada, “Kudüs kararının ardından artık inandırıcılığı kalmayan Amerika’dan gelen hiçbir barış planını kabul etmeyeceklerini söyledi. Macron ise Kudüs kararıyla Amerika’nın ‘marjinalize olduğunu’ ve kendisinin de tek taraflı bir adım atarak aynı hatayı tekrarlamayacağını” dile getirdi.

“Filistin devletini tanıyacak mısınız?” sorusuna Macron, “Düşündüklerimizi yapabileceklerimizden önce söylemek doğru bir metod değil. Bugün tek taraflı olarak Filistin devletini tanımak doğru bir çözüm değil. Eğer bugün Fransa tanırsa, bölgedeki diğer ülkeler de başka türlü tek taraflı adımlar atar ve bu sorunun çözümüne yardımcı olmaz. Amerika’nın hatası tek taraflı ve dışarıdan Filistin ve İsrail arasındaki bir sorunu çözmeye çalışması oldu. Ben böyle bir adım atarak, uluslararası hukuka aykırı olmasa da, benzer bir hatayı yapmayacağım. Çünkü Fransa iki devletli çözümü istediğini zaten söyledi. Doğru zaman geldiğinde Fransa sorumluluğunu alacak ve Filistin Devleti’ni tanıyacaktır. Tek taraflı Kudüs kararı Amerika’yı marjinalize etti. Aynı hatayı yapmamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Filistin lideri Abbas da, “Amerika’nın taraflı ve uluslararası hukuku çiğneyen tutumu nedeniyle onlardan gelecek hiçbir barış planını kabul etmeyeceğiz. Amerika, Kudüs kararı ile kendi kendisini diskalifiye etti. Artık barış sürecinde dürüst arabulucu olamazlar” dedi. Amerika’nın BM’deki oylama öncesi üye ülkelere finansal tehditte bulunmasını da eleştiren Abbas, “Parayı kullanarak dünayya bir tutum almalarıkonusunda zorlamada bulunamayız. Bir politik pozisyonu kabul etmeleri için ülkelere ödeme yapamayız” dedi.

Bir gazetecinin, “Abbas sizden ne istedi, siz ne söz verdiniz?” sorusuna ise Macron, “Sayın Abbas benden Filistin’in bağımsızlığı ve barışın inşaa edilmesi konusunda yardım istedi. Ben de Fransa olarak bu konuda elimizden geleni yapmaya hazır olduğumuzu söyledim” yanıtını verdi.

Hamas ile uzlaşma

Mahmut Abbas, Filistin’in iki temel grubu El Fetih ve Hamas arasındaki uzlaşmanın uygulamaya geçirilmesinin zorluğuna da işaret eden Mahmud Abbas, “Filistin’in kendi içindeki uzlaşmasuının da zor olduğunu biliyorum. Çok sayıda engel var ama uygulamaya koymakta kararlıyız” dedi.

Mısır’ın himayesinde yapılan görüşmelerde Hamas’ın, 10 Aralık’ta Gazze şeridinin kontrolünü El Fetih’e devretmeyi taahhüt etmişti. Ancak verilen sürenin aşılmasına rağmen Hamas, Gazze Şeridi’ni kontrol etmeye devam ediyor.

Voa News

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *