Putin’in ziyareti üzerine

Putin’in ziyareti üzerine

Moskova Devlet Üniversitesinden Dr. Kerim Has, Rus devlet başkanı Putin’in bugün Türkiye ve yarın Mısır ziyaretlerini yorumladı. Ziyaretlerin nükleer santrallerle ilgili olacağını belirten Has’a göre Kudüs konusunun da görüşüleceği ancak Rusya’nın İsrail’e sert bir çıkışta bulunmayacağını ve sessizliği yeğleyeceğini öne sürdü. Sosyal medya hesabından görüşlerini paylaşan Kerim Has, dün akşam yaptığı yorumlarda Rus politikasını şöyle

Moskova Devlet Üniversitesinden Dr. Kerim Has, Rus devlet başkanı Putin'in bugün Türkiye ve yarın Mısır ziyaretlerini yorumladı. Ziyaretlerin nükleer santrallerle ilgili olacağını belirten Has'a göre Kudüs konusunun da görüşüleceği ancak Rusya'nın İsrail'e sert bir çıkışta bulunmayacağını ve sessizliği yeğleyeceğini öne sürdü.
Sosyal medya hesabından görüşlerini paylaşan Kerim Has, dün akşam yaptığı yorumlarda Rus politikasını şöyle değerlendirdi:
– Rus lider Putin yarın Mısır ve Türkiye’ye ziyaret gerçekleştirecek.
İki ülke ziyaretinde de asıl gündem nükleer santraller.
Mısır’ın da Türkiye’nin de ilk nükleer santralini Ruslar inşa ediyor.
Yarın Rusya ile Mısır arasında nükleer santral inşasına dair 4 anlaşma imzalanacak.
– Mısır’daki nükleer santralin (El Dabaa) maliyeti $30 milyar, Akkuyu ise $22 milyar.
Türkiye’yle anlaşma 2010’da, Mısır’la 2015 sonunda imzalandı. Ama ikisi de şu an benzer aşamalarda.
– Putin’in Mısır’a ziyareti Trump’ın Kudüs kararından çok önce planlanmıştı.
Kudüs muhakkak ki görüşülecektir ama hem Mısır’ın hem Rusya’nın tavrı göz önüne alındığında Moskova’dan İsrail’e sert bir çıkış beklenmemeli.
Konu, BM Güvenlik Konseyi’ne havale edilecektir.
– Bir de tabii Rusların (Rosneft) Mısır’ın Zohr gaz sahasında %30 hisse alımı gerçekleşmişti geçenlerde. Pek muhtemel ki Doğu Akdeniz’deki enerji hatları üzerinde de Moskova ile Kahire, (Türkiye’yi de ileride ilgilendirebilecek şekilde) çeşitli ön mutabakatlar arayacaklardır.
– Rusya ve Ortadoğu deyince tabii silah satımını es geçmemek lazım. 2014’te Mısır CB Sisi Moskova’yla $4 milyarlık silah ve savunma sistemleri alımı anlaşması imzalamıştı.
Muhtemelen karşılıklı askeri taahhütler yenilenecektir.
Malum, Mısır hava üsleri yakında Ruslara açılacak.
– Yine Putin’in Kahire ziyaretinde Türkiye’yi ilgilendirebilecek bir başka sonuç da Rusya-Mısır uçak seferlerinin yeniden başlatılması olabilir.
2015 Ekim’indeki uçak kazasından sonra durdurulan seferler yeniden başlayabilir ki Türkiye’nin turizm sektörü için bu, dikkate alınmalı.
– Türkiye ziyaretinde ise Akkuyu’nun finansmanı ve inşaat için gerekli son izinler ile Türk Akımı’nın kara kısmı için gerekli izinler konusunda Putin, Ankara’yla son rötuşları yapmaya çalışacak. Ayrıca Rosneft’in Irak Kürdistanı ile Türkiye’ye yönelik projeleri de görüşülecektir.
– Pek tabii yine Suriye ve Kürtler de Putin’in Ankara’da görüşeceği temel meselelerden olacak.
Muhtemelen Fırat’ın batısındaki Afrin’de değil de Fırat’ın doğusundaki Rusya’nın planları görüşmenin ana gündem maddesi olacak.
Yani PYD/YPG güçleri ile Şam arasında gelinen son nokta.
– Sadece geçtiğimiz ay Esad rejimi istihbarat yetkilileri ile PYD/YPG temsilcileri arasında Şam’da en az 2 defa görüşme gerçekleştiği Rus basınına yansımıştı.
Rusların Soçi’de düzenlemek istedikleri Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin başlamadan bir evrim geçireceği muhakkak.
– Kudüs meselesine gelince, yarın Putin pek muhtemel ki Rusya’nın daha önceki (Batı Kudüs İsrail’in, Doğu Kudüs ise “gelecekte kurulacak” Filistin devletinin başkenti) pozisyonunu tekrarlayan bir tutum benimseyecek.
Yine Ankara’da da Putin’den İsrail’e sert çıkış beklememek lazım.
– Rus Ortadoğu uzmanının (Vitaly Naumkin) dediği gibi Rusya Suriye’ye doğrudan müdahaleyle Ortadoğu’ya dönüş yaptıktan sonra
“Moskova’nın İsrail’e, İsrail’in de Moskova’ya güveni en üst seviyeye çıktı”.
İlişkiler bu seviyede iken Kremlin sessizliği yeğler:
- Not: Trump’ın Kudüs kararı sonrası Moskova’nın yaklaşımı:
1. Washington’ın bu kararını hayata geçirmesi kolay ve hızlı ol(a)mayacak.
2. İslam dünyası (ki böyle bir dünyanın varlığı oldukça tartışmalı!) dağınık, iç krizlerle meşgul ve etkisiz.…
screen-shot-2017-12-11-at-19.31.24.png
screen-shot-2017-12-11-at-19.34.10.png

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *