Kitabını Özkan’a neden ithaf etti?

Kitabını Özkan’a neden ithaf etti?

Muhammed Nur Doğan: Ercümend Özkan aslında Türkiye müslümanlarının gündemine aklı sokan adamdır…

Muhammed Nur Doğan, İslam’ı Kur’an’dan Okumak kitabı üzerine yapılan mülakatta kitabını Ercümend Özkan’a neden ithaf ettiğini anlatıyor. İran inkılabından iki-üç yıl önce tanıştıklarını ve ardından İslami disiplinleri birlikte mütalaa eden bir oluşum başlattıklarını belirten Nur Doğan, bir takım tartışmalar da yaşadıklarını ancak Ercümend Bey’in edebinden hiç taviz vermediğini söyledi.

‘Aklı müslümanların gündemine sokan adam’

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Türk Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Muhammed Nur Doğan, Ercümend Özkan hakkında şunları söyledi:

“Ercümend Özkan aslında Türkiye müslümanlarının gündemine aklı sokan adamdır. Akılsız, aklı kullanmadan, akla dayanmadan hiç bir şeyin olmayacağını, tabi onun da bu sistematik fikri sonradan ayrıldığı Hizbut Tahrir’den geliyordu. Hizbut Tahrir’de çok ciddi bir şekilde bu kavramlar hazırlığı yapılmış ve eğitimi de verilen bir şeydi, bir durum arz ediyordu. Fakat sonradan Ercümend Özkan bu Hizbut Tahrir’deki daha çok arapçılığa kaçan bu yaklaşımı eleştirerek, Türkiye merkezli, İstanbul merkezli bir İslami Hareketi oluşturdu ve kendi tabiriyle Hizbut Tahrir’den 9 talakla boşandım dedi. Ve Türkiye’nin şartlarına uygun, daha evrensel bir İslami hareket oluşturma çabasına girdi. Ve ondaki o samimiyet, arılık, duruluk, fıtrilik, tabiilik, hiç bir kapalı tarafı yok, her şeyi apaçık şeffaf bir insandı. Tartışmaya gelir, katiyen kendisinin görüşünü böyle bastırarak bunu kabul edeceksiniz, başka türlü olmaz anlayışında olmayan, saygılı, son derece nazik, effendi ve halk bilgesi bir insandı. O yüzden ben bu kitabı ona ithaf etmekten gerçekten onur duyuyorum…”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *