İktibas Dergisi’ne Dair…

İktibas Dergisi’ne Dair…

Sürekli abonesi olduğunuz dergiler ve neden? Böyle bir soruyu Google hocaya sorarsanız bakın karşınıza neler çıkacak? “Abone değilim ama aksatmadan alırım, Yüxexes ve Blue Jean. Sebebini sormayın zaten başka dergi yok…“ “Evet, doğru söylüyorsun ama bir de Lanet var. “ “Yüxexes alıyorum ben de… evrensel kültür, Rolling Stone (arada alırım) ve tabi ki Bluue Jean..

Sürekli abonesi olduğunuz dergiler ve neden? Böyle bir soruyu Google hocaya sorarsanız bakın karşınıza neler çıkacak?

“Abone değilim ama aksatmadan alırım, Yüxexes ve Blue Jean. Sebebini sormayın zaten başka dergi yok…“

“Evet, doğru söylüyorsun ama bir de Lanet var. “

Yüxexes alıyorum ben de… evrensel kültür, Rolling Stone (arada alırım) ve tabi ki Bluue Jean.. ama bazen sapıtıyor arka arka 3 sayıda Rihanna vermişti.. “

Beşiktaş dergisi alırım. Çünkü fanatik Beşiktaşlıyım. Bu sayı da çok süper. “

Penguen; Hayatın akışkanlığını durdurup biraz soluklanmak için alıyorum. “

Blue Jean; Bağımlısı oldum. Ayrılmayı denedim ama yeni sayısını görünce gazete rafında severek ayrıldığım eski arkadaşıma kavuşmuş gibi oldum. 8. yılımıza başlıyoruz Ocak 2007’de.

Rolling Stone; Pop kültür adına çok sağlam bir dergi. Müzik dışı yazıları çok eğlenceli.

Billboard; Billboard Listelerini erken zamanlarımdan beri takip ederim netten. Çok geç kalındı aslında bu derginin ülkemizde piyasaya sürülmesi. Takipteyim.

Çoluk Çocuk; Seneye bu zamanlar taze bir öğretmen olacağım okulda gördüklerim dışında beni meslek hayatıma hazırlayabilecek farklı kaynaklara ihtiyacım var. Bu ihtiyacımı karşılıyorum Çoluk Çocuk‘la dergi okumak iyidir.”

Evet, ben de İktibas dergisi alıyorum. İtiraf edeyim yukarıdaki dergilerin hiç birinin adını duymadım. Bazılarını belki isim olarak duymuşumdur ama hatırımda değil. Herhalde bu dergileri takip eden kimseler de İktibas Dergisi’nin ismini duymamışlardır. Yukarıdaki dergilerin içeriklerinin ne olduklarına internet sitesinden şöyle bir göz gezdirdim. Bu dergilerin bu insanlar tarafından okunabilmeleri için Müslüman bir kültürden arınmış olmaları da gerekiyor diye bir kanıya kapıldım. Genellikle müzik, magazin, mizah dergileri. Ama tamamen batı kültürünü aşılama görevi yapıyorlar. Ve bu gençleri buralara özendiriyorlar. Bu dergilerin bu insanlara/gençlere okutulup abone yapılmaları için mutlaka dergilerin içeriğindeki hayat standartlarına uygun bir hayata alıştırılıp onaylıyor duruma getirilmeleri lazım. Ve öyle de olmuş galiba. Bu gençler batının bunlara sunduğu bu eğlence dergilerine alıştırılmışlar. Bu dergilerin düşünsel yapılarında hiçbir sorumluluk yok. Tamamen kişilerin hataları var ya da yok uyarılmadan mutlu olmalarını sağlamaya yönelik. Hayattan olabildiğince haz almaya odaklı yani. Ben bu konu hakkında epey düşündüm. Halkı geleneksel de olsa Müslüman olan böyle bir ülkede bu dergiler ilk başlarda acaba nasıl bu denli satış rakamlarına ulaşmışlar. Yayınlarını sürekli hale getirebilmişler. Bu iş bir yayınevinin yapacağı iş değil. Neredeyse tümü muhafazakâr bir toplumun gençlerinin batılı hayat tarzını onaylıyor duruma getirilmesinde küresel güçlerin de parmağı vardır herhalde. Anlaşılan bol parasal destek bu yönde azim ve büyük projelerle bu iş başarılmış.

Bizlerin maalesef bu kadar büyük paraları yok. Sadece bilinçli bir algıya sahip olabilirsek samimiyetimiz var ortada. Hayatları büyük projelerle değiştirilip dergilerine abone yapılan bu kültüre karşı kendi fıtri doğal gücümüzün, dualarımızla destek alacağımız Rabbimizin dışında bir desteğimiz yok.

Böylesine güçlü kurumsal dergiler ile mücadele edebilmenin tek yolu kalıyor geriye. Yetişmiş kadroların/gençlerimizden oluşturulması, kendilerini bu işlere adamalarını sağlayacak şartların yerine getirilmesi ve bir yerde güçlerimizin birleştirilerek sözlerimizin güçlü çıkmasıdır.

Bu bağlamda İktibas Dergisi 30. yılını karşılamaya hazırlanıyor. Bu değirmen tutunduğu hak yolda taviz vermeden dönmeye, yol almaya devam ediyor. Bu değirmenin elbette suya ihtiyacı var. Bu değirmen durmayacaksa eğer bu da kovalarımızdaki suyu bu değirmenin ırmağına boşaltmakla olacak. Ellerimizde kova öylece bekleyerek bir yerlere gelemeyiz. Zaten elinizdeki su zamanla buharlaşır ya da ayağınız bir taşa takılırsa kovadaki su dökülür ve yıllarca korumaya taşıdığınız sular zayi olur. Bu konularda kararsız kalmayalım.

İktibas Dergisi’nin şu günlerdeki abone sayısı kesinlikle hak ettiği yerlerde değil. Bu da bu düşüncenin değirmenine su taşıyacak kardeşlerin sorumluluğu ve çabaları ile alakalı bir durum. Bu olay yeterince kavranmamışa benziyor. Eğer bu kardeşlerimiz bunca yıl ailelerinden bir kişinin hayatını Kur’an ile değiştirmiş olsalar idi şu andaki dergi abone sayısı da iki katına çıkardı. Bu olay aslında gösteriyor ki kardeşlerimiz İslami sorumlukları noktasında pasif davranıyorlar. Bu iş içerisinde bulundukları ortamda kardeşlerini sürekli eleştirerek olmaz. Eleştiride bulunan bu kardeşlerimizin de sorumluluk yüklenmeleri ortaya yeni şeyler koymaları gerekir. Dergide aynı şeyler elbette tekrar edilecek. Çünkü arkadan kocaman bir yeni nesil geliyor. Onlar bu sözleri ilk kez duymuş olacaklar. Burada asıl sorun eski okuyucuların bu mesajı bu yeni nesil topluluğa götürememeleridir. O halde bizler her şeye rağmen tabi ki yeni insanlarımıza daveti götürmeli ve onları İslam ile tanıştırmalıyız. Bu şekli ile zaten bu kardeşlerimiz hak gördükleri düşüncesinden beslendikleri değerlerine sahip çıkacaklardır. Bu sahip çıkış seslerimizi de değerli kılacaktır.

İşte bu şekilde hem İktibas Dergisi bağlamında hem de www.iktibasdergisi.com sitesine kardeşlerimizin ilgi duymaları okumaları da çoğaltacaktır. Eğer Allah için yapılan Salih amellerimizin başka kardeşlerimizi de etkilemesini istiyorsak sitemizde çıkan yazılarımıza yorumlar yapalım. Ve bizim dışımızdaki insanlara da bu yazıları Facebook tarzı iletişim kanalları ile ulaştıralım. Bu etkinlikler eminim ki yapılan çalışmaları da etkili kılacaktır.

İnşallah vermek istediğimiz mesaj yerine ulaşmıştır. İktibas Dergisi referandumda gösterdiği dik ve anlamlı duruşu ile umarım ki bu desteği hak ediyordur. İktibas Dergisi’nin 30. yılında inşallah bizler iki dergi abonesi yaparak bir tanesini uygun gördüğümüz bir kardeşimize hediye ederiz. Bu şu anki abone sayısının iki katına çıkması demek olur. Bu konularda elimizden geleni yapalım. Eğer bu konular halledilir ise bu düşünce kendi bölgelerinize, sokağınıza da demir atabilir, oralarda da kurumsallaşabilir. Bu bizim vereceğimiz destek ile alakalıdır. Ben tüm bu konularda beni tanıyan kardeşlerimin bu konulara riayet edeceğinden eminim. Bu sayfadan yazıyı okuyan diğer kardeşlerimizin de bu uyarıları dikkate alacaklarını umuyorum. Allah şimdiden yapmayı düşündüğünüz bu amelinizi Salih amel olarak kabul etsin.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *